Анђелка Милојковиће је била српска списатељица, најчешће представљана коа нова Мир Јам. Била је професор српскохрватског језика и југословенских књижевности и магистар, социолог књижевности. Бавила се истраживањем тривијалне литературе, о којој је у часописима објавила више запажених радова (Књижевност, Твар, Slavia, Свет речи). Објавила је књиге: Горка јесен љубави, Некад неки Себастијан, Љубовање, Сећање на заборав, Несанице. У својим кратким причама и новелама писала је о љубави лирским сликама изузетног сензибилитета.

Изабране студије, чланци, записи

Текстови

Press clipping

Драган Цоха (COHA) — ИЗАЗОВИ ГРАФИКЕ

Драган Цоха (1955-2018) био је српски акдемски графичар. Рођен је у Пожарвцу. Дипломирао на Академији ликовних уметности у Београду - одсек графике у класи професора Бошка Карановића, код кога је и магистрирао 1981. године. Чалн УЛУС-а и Друштва ликовних уметника Штутгарта. Запослен на Факултету ликовних уметности у Беогарду, у Центру за графику и визуелна истраживања.

Опширније...

Press clipping

Владимир Јовићевић Јов, „Све је на удару пера”, Интервју, Политика, 11. 07. 2003.

Разговор са предсеником Домановићевих дана сатире др Малишом Станојевићем вођен  је на тераси спомен-куће Радоја Домановића у Овсишту. 

Опширније...

Press clipping

Малиша Станојевић: Модернизам композиције и расправа о уметности у роману „Узалудна лепота” Ранка Крстајића

Богатом стваралаштву и  уметничком мозаику, Ранко Крстајић, песник, прозаиста и сликар, додаје још једно дело, роман „Узалудна лепота”. Комплексно и с великом пажњом композиционо уређено, приповедање у овом роману  јесте уланчана схема структуре прозе,  која се бави суштином уметности и естетике. Ово дефинисање намеће се, пре свега, због сложености Крстајићевих прозних фрагмената, који се смењују и измичу познатим теоријама о настанку књижевног дела, а у исти мах се учвршћују постулатима романа као жанра.

Опширније...