Сећања, људи, догађаји

 Велики Андрић, на фотографији је у складу са човековом природом старости живота, , ,— све је далеко, само је смрт близу... Имам утисак да израз лица, насупрот ума нобеловца и великана српске и југословенске књижевности, показује хладноћу и, ако је допуштено читање линија лица, иза наочара и испод капе, призор је о растанку са Ex Pontom, Травничком хроником, Проклетом авлијом, Ћупријом на Дрини, Мостом на Жепи, Јеленом женом које нема…

Разгледање црно-беле фотографије и њена трансформација. Померене линије - ликовна визуелност у бојама које су могле чинити овај призор.Владимир Мирковић је један од оних стваралаца који у дрвету проналази линије које творе уметничко дело примењљиво у хришћанској религији.
Мирковић у овом материјалу који је структурално увек нов, неједнаке тврдоће и боје, урезује нове линије и у дослуху са изразом који је творен од природе, ствара свој уметнички израз. Ово преиначење једне од природе створене лепоте у другу која тежи да се допадне оку представља ликовни дуборезачки рад и код овог уметника чини основу његовох трагалаштва и напора који је очитује у свакој урезаној линији.