еСтварност, Аранђеловац, 26. 08. 2019, објављује омаж Влаји из Глибовца, са посебним освртом на самиздате овог необичног песника на почетку 20. века и на феномен који се није поновио. Ова необична личност, српске и југословенске (контра)културе, прошла је век живота, као што су пролазили велики песници, а с друге стране остао је ван књижевних токова. До скора се сматрало да је Влаја остао незабележен, непознат песник,
осим у казивањима хроничара, публициста и људи од пера, који су налазили занимљивости и мало соли умовања стихом, говором који се разликовао од говора других путника на железничким станицама и у возу. Воз, ходници вагона, пролази између седишта у III класи били су  места где је Влаја из Глибовца, занимљивим гласом и интерпретацијом говорио своје тек написане песме, или рецитовао омиљене стихове, које је знао напамет, придобијао слушаоце и купце самиздата, песмарица.
У тексту је пажња посвећена књизи Предрага Цветковића, „Влаја из Глибовца”, 2016. студијиама Драгише Витошевића, Ненада Ј. Ристића и Драгољуба Јанојлића, као и осврт на песму Матије Бећковића „Влаја из Глибовца”, у књизи „100 мојих портрета”, 2019.